síppal, ZABBAL, nádihegedűvel...

Epres-zabpelyhes egészséges süti

20150601_172403.jpg

Megérkezett a HenKakeksz konyhájába is az EPERSZEZON! Az elmúlt pár napban volt itt nálam epres zabkása, eperturmix, epres-joghurttorta, eper csak úgy koszosan, földesen...egyszerűen megunhatatlan. Gondoltam na, akkor  most "vetek egy királyi ágyat" a gyümölcsök szexi istennőjének, és készítettem egy zabos-kókuszlisztes-teljes kiőrlésű lisztes "alapot", amire csak úgy lazán rádobáltam az gyönyörűséges kis eperszemeket és ripsz-ropsz meg is pirítottam kissé a lelkem-galambocskám. A kókuszliszttől nem kell megijedni, igaz aranyárban mérik :(, de számtalan jótékony hatása van,  pl. gluténmentes, magas a rosttartalma, tele van jótékony zsírokkal, proteinnel, továbbá alacsony a cukortartalma. A kókuszdió fehér belsejét megszárítják és porrá, lisztté őrlik. Az illata egy álom, én még a decemberi taknyos időben, bedugult orral is érzem a kókusz bódító illatát, viszont az izén alig, szóval az ellenkókuszdrukkerek is kipróbálhatják.

Hozzávalók:

20150601_161717.jpg

50 gr zabpehely,

50 gr kókuszliszt,

80 gr teljes kiőrlésű liszt,

80 gr nyírfacukor,

70 gr lágy kókuszzsír,

150 ml kefír,

2 egész tojás,

1 mokkáskanál szódabikarbóna

400 gr eper

csipet só

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverem, a kókuszzsírt, nyírfacukort, tojásokat felhabosítom majd ráborítom a kefírt és a száraz cucchoz öntöm az egészet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm - 20*23 méret - a masszát és jól belenyomogatom az eperszemeket. A sütő felhevítve 170 fokra, aztán a tepsi 20-30 percig jól elvan magában.

montazs_4.jpg

Addig sütöttem, míg a szélei barnulni nem kezdtek. A végeredmény egy picit laposka lett, úgyhogy legközelebb maradok is a jól bevált frankó tortaformámnál :) Az íze-illata isteni, állaga szaftos, puha. Egy kis tuning eper mehet még rá!

20150601_173921.jpg

Ha van valamilyen ötletetek, hozzáfűznivalótok, örömmel vesszük a henkakeksz@gmail.com e-mail címen, vagy nézzetek be hozzánk a HenKakeksz közösségbe a facebookon.