Ez a pogácsa tuti nem a kutya tányérján köt ki...

20150709_162713.jpg

Mostanában sokszor olvasom a srácoknak Nadányi Zoltán tollából "Az első pogácsa" című versikét, aztán a mondóka végén hozzáteszem, "na anyátoké se jobb, mint a Katié.." Ezidáig így is volt, mert hát minden pogácsám, akármilyen tuti receptet is kaptam kőkemény kavicsra hajazott...és Terra kutyám tányérján landolt. Most azonban belehúztam, és megsütöttem a frankót:) Finom puha lett, és még azért is menőzöm vele, mert nincs benne szinte semmilyen tejtermék, ezért jól bírja a pléhdobozt. Lenmagos zabpogácsa lett a becsületes neve.

Hozzávalók: 20150709_144040.jpg

200 gr zabpehelyliszt

100 gr főtt krumpli

1/2 csomag szárított élesztő

50 gr kókuszzsír

0,5 dl tej ( élesztő beindításához)

1 kávéskanál só

1 tojás a tésztába + egy kevés tojássárga a kenéshez

1 jó marék lenmag ( meg ami van otthon, azzal jól meglehet hinteni, úgymint mák, tökmag, napraforgómag. stb...)

A lisztet elmorzsolom a kókuszzsírral és a főtt krumplival, sóval, beleszóróm a lenmagot és a kupac tetejére öntöm a tojást és a felfutott élesztőt. Összegyúrom és 1 órán át pihentetem. Ujjnyi vasatgságúra nyujtom és szaggatom-szaggatom-szaggatom. A pogácsákat tojássárgájával megkenem és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom 15 percre, míg szép pirospozsgásak nem lesznek. 

montazs_folymat.jpg

A fenti mennyiségből nekem 3-4 cm átmérővel 50 darab pogácsa kerekedett. Melegen se rossz, de ha kihűlt nemtudod abbahagyni és máris azon veszed észre magad, hogy a következő adagot kavarod be :)

20150709_162606.jpg

Ha bármilyen kérdésetek, észrevételetek van, kérjük jelezzétek a henkakeksz@gmail.com e-mail címen, vagy csatlakozzatok a Henkakeksz közösségehez a Facebookon!