Ne hímeljünk, MÁKoljunk...
mákos-vörösáfonyás megZABonázó HenKakeksz
Mondá a HenKakeksz, legyen akkor a MÁKos…nade ne csak úgy simán, hanem valamivel megspékelve, felturbózva. Kutakodás, olvasgatás után rátaláltam Flatcat blogján a mákos-vörösáfonyás kekszre, ami irtó gusztán ott kínálta magát, igenám, csakhogy nem alakbarát verzióban. Azt meg már mégse kéne, gondoltam, ha már eddig vért izzadva tornáztam nyárbarátra lukas 30 perceimben a srácaim által kissé meggyötört anyatestemet…így kis átalakítással, 1-2 dolgot átültettem és megszületett a nagggyon MÁKos, mákos-vörösáfonyás ZABkeksz, amely annyira jól sikerült, hogy éppen a latte-ba tunkolom, miközben megosztom Veletek a receptjét.
A következő a hozzávalók listája:
130 gr teljes kiörlésű liszt
100 gr darált mák
70 gr zabliszt
125 gr kókuszolaj
80 gr nyirfacukor
80 gr vörösáfonya
1 db citrom héja és kifacsart leve
1 db tojás
Ez a recept se ördögtől való, szóval bátran fogjatok egy-egy tálat a száraz és nedves hozzávalóknak, aztán a tálak együttes tartalmát borítsátok össze, kavarjátok-keverjétek és a végén egy darab folpackra cuppantsátok ki. Ott probáljatok a masszából egy 5 cm átmérőjű hengert formázni aztán azt folpackba zárni, és bedobni a hűtőbe min. 1 órára. És ez kész is van a melós rész.
Hűtés után a tésztahengert éles késsel vágjátok fel olyan 3 mm vastag korongokra (nekem ahogy láttátok a korongforma nem jött össze, inkább olyan olaszos cantuccini alakú lett, de Ti igyekezzetek).
180 fokra előmelegített sütőben süssétek addig, míg a korongok szélei világosra sülnek. Flatcat szerint ez kb. 18 perc, nekem 13 perc volt. A tepsit sűrűn meglehet pakolni, a kis mákosok nem terülnek szét, hanem fitten, formásan tartják az alakjukat. Nekem két tepsi „béna” korongom lett, amiket sülés után a rácson pihentettem. Annyira finomak lettek, hogy a pléhdobozig már nem jutottak el :)