Ne hímeljünk, MÁKoljunk...

mákos-vörösáfonyás megZABonázó HenKakeksz

 

20150422_132812.jpg

Mondá a HenKakeksz, legyen akkor a MÁKos…nade ne csak úgy simán, hanem valamivel megspékelve, felturbózva. Kutakodás, olvasgatás után rátaláltam Flatcat blogján a mákos-vörösáfonyás kekszre, ami irtó gusztán ott kínálta magát, igenám, csakhogy nem alakbarát verzióban.  Azt meg már mégse kéne, gondoltam, ha már eddig vért izzadva tornáztam nyárbarátra lukas 30 perceimben a srácaim által kissé meggyötört anyatestemet…így kis átalakítással, 1-2 dolgot átültettem és megszületett a nagggyon MÁKos, mákos-vörösáfonyás ZABkeksz, amely annyira jól sikerült, hogy éppen a latte-ba tunkolom, miközben megosztom Veletek a receptjét.

A következő a hozzávalók listája:

130 gr teljes kiörlésű liszt

100 gr darált mák

70 gr zabliszt

125 gr kókuszolaj

80 gr nyirfacukor

80 gr vörösáfonya

1 db citrom héja és kifacsart leve

1 db tojás

montazs.jpg

Ez a recept se ördögtől való, szóval bátran fogjatok egy-egy tálat a száraz és nedves hozzávalóknak, aztán a tálak együttes tartalmát borítsátok össze, kavarjátok-keverjétek és a végén egy darab folpackra cuppantsátok ki. Ott probáljatok a masszából egy 5 cm átmérőjű hengert formázni aztán azt folpackba zárni, és bedobni a hűtőbe min. 1 órára. És ez kész is van a melós rész.

Hűtés után a tésztahengert éles késsel vágjátok fel olyan 3 mm vastag korongokra (nekem ahogy láttátok a korongforma nem jött össze, inkább olyan olaszos cantuccini alakú lett, de Ti igyekezzetek).

 

20150422_120715.jpg

180 fokra előmelegített sütőben süssétek addig, míg a korongok szélei világosra sülnek. Flatcat szerint ez kb. 18 perc, nekem 13 perc volt. A tepsit sűrűn meglehet pakolni, a kis mákosok nem terülnek szét, hanem fitten, formásan tartják az alakjukat. Nekem két tepsi „béna” korongom lett, amiket sülés után a rácson pihentettem. Annyira finomak lettek, hogy a pléhdobozig már nem jutottak el :)

20150422_143015.jpg