Sósat, sósat, jó ropogósat...
merthogy sós izű finomságok is készíthetőek kiváló alapanyagunkból a ZAB-ból! Itt volt már az ideje, hogy végre valami sós kekszel kedveskedjünk nektek. Ropogós finomság, kiváló sörkorcsonya, vendégváró-marasztaló... vagycsak szimpla reggeli egy kis idényzöldséggel. Az alaptésztát bármilyen zöldfűszerrel meglehet bolondítani a zab jól visel mindenféle zöldnövényes házasítást. Én a hétvégén bazsalikommal társítottam a tésztát, ami kiscsaládom szerint is kiválóan sikerült. Ropogós maradt még másnap is, sajnos a harmadnapról már nemtudok információt szolgáltatni, mert addigra "felszívódtak" a kis sajtosak...
A recept igen egyszerű, a lenti hozzávalókból darabra pontosan 31 keksz kerekedett, melyeket egy 7,5 cm átmérőjű pohárral gyártottam 3 mm vastagságban.
Hozzávalók:
150 gr zabpehely (lehet apró, vagy nagyszemű)
180 gr reszelt sajt (nekem trappista volt, bár szerintem füstölt sajttal a tuti!)
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál zabliszt
3 evőkanál kukoricadara ( a kukoricadara is baromi jó anyag, csodát tesz a tésztával)
1 tojás
0,3 dl olvasztott kókuszzsir
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 csipet só
1 db pofás bazsalikom bóbita felaprítva
Az összes hozzávalót összegyurmáztam és a tésztát folpackban pihentettem min. 1 órán át a hűtőben. Aztán a sütőt bedurrantottam 180 fokra és sütőpapírral kibélelt tepsiben 10-12 percig sütöttem a kiszaggatott kekszeket, míg azok aranybarnák, illatosak nem lettek.
Bazsalikom, friss ropogós sajtos-zabos...hmmm mintha egy hajnali reggelit költöttem volna el egy toszkán pékség küszöbén.
Ha van valamilyen ötletetek, hozzáfűznivalótok, örömmel vesszük a henkakeksz@gmail.com e-mail címen, vagy nézzetek be hozzánk a HenKakeksz közösségbe a facebookon