Sósat, sósat, jó ropogósat...

20150620_122628.jpgmerthogy sós izű finomságok is készíthetőek kiváló alapanyagunkból a ZAB-ból! Itt volt már az ideje, hogy végre valami sós kekszel kedveskedjünk nektek. Ropogós finomság, kiváló sörkorcsonya, vendégváró-marasztaló... vagycsak szimpla reggeli egy kis idényzöldséggel. Az alaptésztát bármilyen zöldfűszerrel meglehet bolondítani a zab jól visel mindenféle zöldnövényes házasítást. Én a hétvégén bazsalikommal társítottam a tésztát, ami kiscsaládom szerint is kiválóan sikerült. Ropogós maradt még másnap is, sajnos a harmadnapról már nemtudok információt szolgáltatni, mert addigra "felszívódtak" a kis sajtosak...

A recept igen egyszerű, a lenti hozzávalókból darabra pontosan 31 keksz kerekedett, melyeket egy 7,5 cm átmérőjű pohárral gyártottam 3 mm vastagságban.

Hozzávalók:

20150620_103743_1.jpg

150 gr zabpehely (lehet apró, vagy nagyszemű)

180 gr reszelt sajt (nekem trappista volt, bár szerintem füstölt sajttal a tuti!)

2 evőkanál tejföl

3 evőkanál zabliszt

3 evőkanál kukoricadara ( a kukoricadara is baromi jó anyag, csodát tesz a tésztával)

1 tojás

0,3 dl olvasztott kókuszzsir

1 mokkáskanál szódabikarbóna

2 csipet só

1 db pofás bazsalikom bóbita felaprítva

Az összes hozzávalót összegyurmáztam és a tésztát folpackban pihentettem min. 1 órán át  a hűtőben.  Aztán a sütőt bedurrantottam 180 fokra és sütőpapírral kibélelt tepsiben 10-12 percig sütöttem a kiszaggatott kekszeket, míg azok aranybarnák, illatosak nem lettek.

 

montazs_6.jpg

Bazsalikom, friss ropogós sajtos-zabos...hmmm mintha egy hajnali reggelit költöttem volna el egy toszkán pékség küszöbén. 

Ha van valamilyen ötletetek, hozzáfűznivalótok, örömmel vesszük a henkakeksz@gmail.com e-mail címen, vagy nézzetek be hozzánk a HenKakeksz közösségbe a facebookon