Minden amit tudni akartál a zabról, de sosem merted megkérdezni
RECEPTVERSENY!
Mint észrevettétek minden HenKakeksz és sütirecept valamilyen formában zab felhasználásával készült. Gondoltam méltatom ezt a nagyszerű alapanyagot, de döbbenetemre rengeteg cikk foglalkozik vele, és reneszánszát éli. Nem akarom csépelni a szót, hogy mennyire egészséges, több tízezer találatot ad ki a google, kedvetekre csemegézhettek az írásokból.
Csak néhány előnyös tulajdonságát említem:
-magas a rosttartalma, így gyorsan telít, lassítja a szénhidrátok felszívódását
-segíti az emésztést
-magas a fehérje és zsírtartalma
-gluténmentes
-tele van vitaminokkal
-lúgosít
Ezek után nem csodálkozunk, hogy miért a zabot választottuk a kekszeink alapanyagául.
Ez a növény aztán mindenre jó:) Megabrakoltathatod vele a lovadat, lehet belőle sütni-főzni, kását, sütit, turbózhatod vele a köretet, a fasírtot, a túrógombócot, lehet belőle sört főzni, sőt még az arcodra is kenheted:)
Milyen formában találkozhatunk vele?
Maga a zab egy gabonaféle, ily formában nemigen találkozunk vele a konyhánkban, sokkal inkább feldogozva. Ha megtisztítják a külső héjától és gőzöléssel, hengerek közt ellapítják, az lesz a
ZABPEHELY: ami azért jó, mert megtartja a zab fehérje, és rosttartalmát, a vitaminokat, ásványi anyagokat. Csomagolt zabpehellyel minden bolt polcán találkozhatsz már. Van a kisebb szemű, puhább és a nagyobb szemű, keményebb változat. Mindenkinek ki kell tapasztalni, melyik ételhez melyiket kedveli jobban, én a magam részéről a kisszeműt.
Ha megdarálod a zabpelyhet, máris ZABPEHELYLISZT-et kaptál, ami olcsóbb, mintha boltban vetted volna, de kicsit szemcsésebb marad, de így is remekül használható sütikbe. A bolti kilónkénti ára olyan 5-600 Ft körül van. Ha pizzát, kenyérfélét, rántást akarsz készíteni, akkor ajánlatos megvenni a bolti lisztet, mert simább lesz a terméked, vagy
használhatsz teljes kiőrlésű ZABLISZT-et is, ami maga a gabonanövénynek az őrleménye. Ennek ára is olyan 5-600 Ft körül van, lehet bio-verzióban is kapni.
A zab lehántolt héja a ZABKORPA. Ezt aztán érdemes otthon tartani! Nagyon magas a rosttartalma, ezzel kordában tarthatod az emésztésed, keverj belőle natúr joghurtba, vagy süsd kekszbe.
Az alábbi adatokat találtam a különböző zabtermékekből:
ENERGIA |
FEHÉRJE |
ZSÍR |
SZÉNHIDRÁT |
|
100g ZABPEHELY |
378 kcal |
14,4 g |
6,8 g |
64,3 g |
100g ZABLISZT |
390 kcal |
15,0 g |
7,0 g |
66,0 g |
100g ZABPEHELYLISZT |
394 kcal |
12,3 g |
6,2 g |
69,7 g |
100g ZABKORPA |
340 kcal |
15,3 g |
5,5 g |
57,0 g |
A zabtermékek glikémiás indexe 55, alacsony, tehát lassan szívódik fel, nem löki meg az inzulinszinted, emiatt jó a cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, PCO-soknak. Viszont elég magas a szénhidráttartalma, így érdemesebb inkább délelőtt megenni, egy zabkása reggelire, egy dió-proteines HenKakeksz edzés előtt és máris tökéletesen egészséges a napod!:)
Ha már nekünk ennyire kedvencünk a zab, arra kérünk, hogy legyetek Ti is zabosak!:)
Küldjetek nekünk 2015. július 20-ig zabbal készült, kipróbált sütirecepteket a henkakeksz@gmail.com e-mail címre! A legjobban tetszőt elkészítjük és megjelentetjük a blogon, a beküldőjét pedig egy HenKakeksz csomaggal jutalmazzuk!