Minden amit tudni akartál a zabról, de sosem merted megkérdezni

RECEPTVERSENY!

zab.jpgMint észrevettétek minden HenKakeksz és sütirecept valamilyen formában zab felhasználásával készült. Gondoltam méltatom ezt a nagyszerű alapanyagot, de döbbenetemre rengeteg cikk foglalkozik vele, és reneszánszát éli. Nem akarom csépelni a szót, hogy mennyire egészséges, több tízezer találatot ad ki a google, kedvetekre csemegézhettek az írásokból.

 

Csak néhány előnyös tulajdonságát említem:

-magas a rosttartalma, így gyorsan telít, lassítja a szénhidrátok felszívódását

-segíti az emésztést

-magas a fehérje és zsírtartalma

-gluténmentes

-tele van vitaminokkal

-lúgosít

Ezek után nem csodálkozunk, hogy miért a zabot választottuk a kekszeink alapanyagául.

Ez a növény aztán mindenre jó:) Megabrakoltathatod vele a lovadat, lehet belőle sütni-főzni, kását, sütit, turbózhatod vele a köretet, a fasírtot, a túrógombócot, lehet belőle sört főzni, sőt még az arcodra is kenheted:)

Milyen formában találkozhatunk vele?

Maga a zab egy gabonaféle, ily formában nemigen találkozunk vele a konyhánkban, sokkal inkább feldogozva. Ha megtisztítják a külső héjától és gőzöléssel, hengerek közt ellapítják, az lesz a

ZABPEHELY: ami azért jó, mert megtartja a zab fehérje, és rosttartalmát, a vitaminokat, ásványi anyagokat. Csomagolt zabpehellyel minden bolt polcán találkozhatsz már. Van a kisebb szemű, puhább és a nagyobb szemű, keményebb változat. Mindenkinek ki kell tapasztalni, melyik ételhez melyiket kedveli jobban, én a magam részéről a kisszeműt.

Ha megdarálod a zabpelyhet, máris ZABPEHELYLISZT-et kaptál, ami olcsóbb, mintha boltban vetted volna, de kicsit szemcsésebb marad, de így is remekül használható sütikbe. A bolti kilónkénti ára olyan 5-600 Ft körül van. Ha pizzát, kenyérfélét, rántást akarsz készíteni, akkor ajánlatos megvenni a bolti lisztet, mert simább lesz a terméked, vagy

használhatsz teljes kiőrlésű ZABLISZT-et is, ami maga a gabonanövénynek az őrleménye. Ennek ára is olyan 5-600 Ft körül van, lehet bio-verzióban is kapni.

A zab lehántolt héja a ZABKORPA. Ezt aztán érdemes otthon tartani! Nagyon magas a rosttartalma, ezzel kordában tarthatod az emésztésed, keverj belőle natúr joghurtba, vagy süsd kekszbe.

Az alábbi adatokat találtam a különböző zabtermékekből: 

ENERGIA

FEHÉRJE

ZSÍR

SZÉNHIDRÁT

100g ZABPEHELY

378 kcal

14,4 g

6,8 g

64,3 g

100g ZABLISZT

390 kcal

15,0 g

7,0 g

66,0 g

100g ZABPEHELYLISZT

394 kcal

12,3 g

6,2 g

69,7 g

100g ZABKORPA

340 kcal

15,3 g

5,5 g

57,0 g

 

A zabtermékek glikémiás indexe 55, alacsony, tehát lassan szívódik fel, nem löki meg az inzulinszinted, emiatt jó a cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, PCO-soknak. Viszont elég magas a szénhidráttartalma, így érdemesebb inkább délelőtt megenni, egy zabkása reggelire, egy dió-proteines HenKakeksz edzés előtt és máris tökéletesen egészséges a napod!:)

Ha már nekünk ennyire kedvencünk a zab, arra kérünk, hogy legyetek Ti is zabosak!:)

Küldjetek nekünk 2015. július 20-ig zabbal készült, kipróbált sütirecepteket a henkakeksz@gmail.com e-mail címre! A legjobban tetszőt elkészítjük és megjelentetjük a blogon, a beküldőjét pedig egy HenKakeksz csomaggal jutalmazzuk!