Zabkorpás keksz
Mostanában nagyon szívesen olvasok olyan oldalakat, ahol mások is megmutatják milyen kekszeket, sütiket gyártanak a konyhájukban. A Kifőztük magazinban bukkantam rá erre a zabkorpás kekszre, kicsit átalakítottam a receptet az itthoni kamra-alapanyagoknak megfelelően. Megmutatom hogyan sikerült elsőre ez a keksz, íme:
A hozzávalók:
130 g zabkorpa
30 g kókuszliszt
40 g kókuszreszelék
mézeskalácsfűszer
125 g teavaj
1 tojássárgája
40 g eritritol
pici só, 1 teáskanál sütőpor, pici tej a tészta összeállításához
Elkészítés:
A száraz anyagokat, úgymint a zabkorpa, liszt, kókuszreszelék, sütőpor, fűszer, só egy tálban összekeverjük.A közepébe öntjük a tojássárgáját és a felkockázott vajat és az édesítőanyagot és apránként összemorzsoljuk a száraz anyagokkal. Annyi tejet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk, nekem ez egy deci lett. Fél órát hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után (közben ne felejtsünk el mi magunk is pihenni vagy egy arcmaszkot feldobni:) kis gombócokat gyúrunk és a kezünk közt ellapítjuk a tésztát.Nekem ebből a mennyiségből 24 darab kis keksz várja, hogy a sütőbe kerüljön, amit menet közben előmelegítettem 180 fokosra:
Addig sütöttem,míg a szélük barnulni nem kezdett, ez az én sütőmben 15 perc volt légkeverés nélkül:
A gyerekeknek megmókásítottam egy kis színes dekorral, hogy kedvük legyen ehhez az egészséges, nem túl édes kekszhez:) az alsó kissé részeges lett:)
Bizonyára feltűnt, hogy elég sok zabkorpát használtam, ezért itt ejtsünk szót a zabkorpa jótékony hatásairól:
-csökkenti a koleszterinszintet
-nagyon magas rosttartalma lévén tisztítja a beleket
-csökkenti az étvágyat (edd a kekszet folyadékkal!)
-fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek kiváló élelmiszer!
ui: Ha a keksz készítése során a vajat kókuszolajjal helyettesíted, akár a paleo étrendbe is beférhet.
Amennyiben észrevételed, hozzáfűznivalód akad, ne zabozz, izé habozz, írj bátran a henkakeksz@gmail.com e-mail címre vagy keresd a Facebookon a HenKakeksz közösségetT