ZABos nyálcsorgató...

 

20150504_132210.jpg

 

…mert zab, az mindig van a HenKakeksz konyhájában! Szóval így a hét elején gondoltam csapjunk össze valami finom, ám reformer csodát, mert bizony az anyák napi kekszkészleteim megcsappantak, hála Nektek:)

Ennek a guszta zabos csodának a receptjét még  „Anya előtti” korszakomban gyűjtöttem, amikor még kétpofára tömtem magamba a cukros-fehérlisztes cuccokat. Dehogy anyukaként is büntetlenül, akár duplán, triplán repetázva is megehessem, kicsit átkonvertáltam a következők szerint…ja, majd elfelejtettem, ez is „bögrés” recept, szóval félre a mérleggel:)
20150504_100313.jpg

Hozzávalók (1 bögre =250ml)

Tészta

¾ bögre teljes kiőrlésű liszt

1 bögre zabpehely

½ bögre nyírfacukor

10 dkg lágy kókuszzsir ( najó, egy picit mérni kell…)

1 evőkanál vanília aroma

Szósz

30 dkg meggy

2 evőkanál étkezési keményítő

1 teáskanál fahéj

7 dkg nyírfacukor

1 evőkanál citromlé

A tészta összetevőit összekeverjük és a 2/3 részt belesimítjuk-nyomkodjuk egy tepsibe. Nekem ez a sütőalkalmatosság egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírozott tortaforma volt.

montazs_1.jpg

A meggyet a levével együtt, valamint a fahéjjal, nyírfacukorral és citromlével forrásig főzzük, aztán hozzáöntjük a két evőkanállal kikevert keményítőt, és egy jó kis meggyszószt kavarunk belőlük. A szószt a 2/3 rész tésztára öntjük, aztán a maradék 1/3 rész tésztával meghintjük a tetejét és 170 fokos sütőbe toljuk 20-25 percre, és már készen is van!

 Íme a végeredmény: Nagyon finom:)20150504_120927.jpg

Kérdésekkel, ötletekkel keressetek bátran a facebookon a HenKakeksz közösségben, vagy írjatok a henkakeksz@gmail.com e-mail címre!