ZABos nyálcsorgató...
…mert zab, az mindig van a HenKakeksz konyhájában! Szóval így a hét elején gondoltam csapjunk össze valami finom, ám reformer csodát, mert bizony az anyák napi kekszkészleteim megcsappantak, hála Nektek:)
Ennek a guszta zabos csodának a receptjét még „Anya előtti” korszakomban gyűjtöttem, amikor még kétpofára tömtem magamba a cukros-fehérlisztes cuccokat. Dehogy anyukaként is büntetlenül, akár duplán, triplán repetázva is megehessem, kicsit átkonvertáltam a következők szerint…ja, majd elfelejtettem, ez is „bögrés” recept, szóval félre a mérleggel:)
Hozzávalók (1 bögre =250ml)
Tészta
¾ bögre teljes kiőrlésű liszt
1 bögre zabpehely
½ bögre nyírfacukor
10 dkg lágy kókuszzsir ( najó, egy picit mérni kell…)
1 evőkanál vanília aroma
Szósz
30 dkg meggy
2 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál fahéj
7 dkg nyírfacukor
1 evőkanál citromlé
A tészta összetevőit összekeverjük és a 2/3 részt belesimítjuk-nyomkodjuk egy tepsibe. Nekem ez a sütőalkalmatosság egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírozott tortaforma volt.
A meggyet a levével együtt, valamint a fahéjjal, nyírfacukorral és citromlével forrásig főzzük, aztán hozzáöntjük a két evőkanállal kikevert keményítőt, és egy jó kis meggyszószt kavarunk belőlük. A szószt a 2/3 rész tésztára öntjük, aztán a maradék 1/3 rész tésztával meghintjük a tetejét és 170 fokos sütőbe toljuk 20-25 percre, és már készen is van!
Íme a végeredmény: Nagyon finom:)
Kérdésekkel, ötletekkel keressetek bátran a facebookon a HenKakeksz közösségben, vagy írjatok a henkakeksz@gmail.com e-mail címre!